Artikel

HUSEJERE BØR IKKE FRYGTE DE NYE BOLIGSKATTER

21. juli 2022

Den 1. januar 2024 bliver en central og vigtig dato for det danske boligmarked. Her træder den nye boligskattereform nemlig i kraft. Mens de fleste lejlighedsejere fra 2024 og frem må forberede sig på skattestigninger, er der positivt nyt til landets mange husejere, som generelt kan se frem til lavere boligskatter. 

De kommende boligskatter vil ramme ejerne af huse og lejligheder forskelligt. Men det generelle billede, der tegner sig, er, at flertallet af landets lejlighedsejere skal forberede sig på en skattestigning efter de nye vurderinger, mens flertallet af husejerne kan se frem til lavere boligskatter.

Ifølge drifts- og konceptchef Helen Falkenberg er det positivt nyt for danskerne og for boligmarkedet.

-Vores ejendomsmæglere oplever en stigende interesse for de kommende boligskatter fra kunderne i vores forretninger landet over. De kommende boligskatter vil ramme ejerne af huse og lejligheder forskelligt. Men det er positivt, at mange danske husejere kan se frem til lavere boligskatter end dem, de betaler i dag, siger hun.

Det er SKATs officielle og nye ejendomsvurderinger, som afgør, hvad den enkelte husstand skal betale i ejendomsværdiskat og grundskyld efter den 1. januar 2024. Her vil en del boligejere altså opleve, at deres nye ejendomsvurdering vil være højere end den nuværende vurdering, som tager udgangspunkt i de seneste offentlige ejendomsvurderinger af ejerboliger fra 2011.

Baggrunden for, at en del boligejere – især lejlighedsejere i byerne – vil se frem til en højere vurdering – og dermed højere skatter – er, at boligpriserne er steget markant, siden de gældende vurderinger, som blev foretaget for mere end ti år siden.

Skatterabat giver udlignende effekt

Nuværende boligejere, der efter de nye ejendomsvurderinger vil få udsigt til en højere boligskat, vil dog modtage en såkaldt skatterabat, så de ikke kommer til at betale mere end det, de gør i dag.

-Skatterabatten gives til boligejere, hvor den nye vurdering stiger så meget, at der, trods vurderingens indbyggede forsigtighedsprincip, stadig vil være udsigt til en skattestigning ved overgangen. Her kompenserer staten med en såkaldt skatterabat, som sikrer en udligning af den skattestigning, der ellers ville være sket som følge af overgangen til de nye boligskatter i 2024, forklarer Helen Falkenberg.

De nye boligskatter vil betyde skattestigninger i de dyre egne af landet, mens mere end 700.000 danske husstande kan se frem til lavere skatter, fordi den boligskat, de betaler i dag, har været for højt i forhold til den aktuelle markedsvurdering.